mandag den 4. marts 2013

Cambodia - Siem Reap 2011

Skrevet af Marianne
Når folk hører jeg har været i Siem Reap og har set nogle af de fantastisk templer, spørger de ofte hvilken et af dem, der er min favorit. At udvælge ét enkelt blandt de over 100 skatte området gemmer på kan jeg ganske enkelt ikke. Men skal der endelig falde en dom så må det udvalgte blive det urestaurede Ta Prohm. Når det er sagt så lad os slå det fast med det samme, templerne i Siem Reap er det smukkeste og mest fantastiske vi nogensinde har set.

Templerne i Siem Reap har længe været på rejseønskelisten og har faktisk været planlagt 2 gange tidligere uden det endnu var lykkedes for os at opleve disse vidundere. Påsken 2011 skulle ifølge flybilletten være tilbragt på rundrejse i Japan, men en tsunami og en truende atomkraftværkulykke fik os til at træffe beslutning om, at dette skulle være året, hvor vi endelig skulle opleve Cambodia, håbede vi, for der var mindre end 3 uger til påske og en del rutefly meldte næsten udsolgt på turen fra København til Fjerne Østen. Heldigvis var der en redningsplanke og efter kun få dage sad vi med en fin skræddersyet rejse som Nyhavn rejser havde hjulpet os med.

Singapore
Efter et par rolige stopover dage i Singapore ankommer vi efter 2 timers direkte flyvning med Silkair til Siem Reap lufthavn. Klokken er 8 om aftenen og varmen slår imod os, da vi går ud af flyet. Den søde dørmand på hotellet i Singapore havde på venligste vis prøvet at advare hos. Med skrækslagne øjne fortalte han hvor varmt og beskidt, der er i Cambodia. Det viste sig, at han aldrig selv havde været der, men havde hørt om uhyrlighederne og ja kontrasten mellem Cambodia og det pinligt rene og air conditionerede Singapore er stor. Vi har til gengæld netop trippet utålmodigt for at komme ud til ”det rigtige Østen” med varme, kaos og imødekommende søde mennesker.
Lufthavnen i Siem Reap er blandt de smukkeste, jeg har set. En enkel træbygning opført i cambodiansk stil. Den adskiller sig på positiv vis fra de typisk grimme betonklodser, de fleste lufthavne kan præstere. Der kræves visum for at komme ind i Cambodia, dette købes ved indrejse i landet. Lufthavnen har helt sit eget system hvor 3-4 toldfunktionærer har fingrene i vores pas. Det virker meget uoverskueligt og vi prøver at følge vores pas gå fra hånd til hånd, men mirakuløst inden ret mange minutter, bliver vores navne råbt op og vi har fået visum og indrejse tilladdelse til landet.

Da vi kun har 3 dage i Cambodia, har vi koncentreret os om at se templerne og har planlagt det meste hjemmefra. Vi bliver hentet af en i forvejen bestilt guide og chauffør og kørt til vores hotel Royal Bay In Angkor Resort hvor vi bliver hilst velkommen med bukken og det dejligt glas fristpresset juice. Det bliver for øvrigt en af vores faste ”fødevarer” på hele rejsen. De skønneste flydende varianter over det man kalder frugt kan fås alle steder for stort set ingen penge – det smager himmelsk.

April er ifølge statistikken den varmeste måned i Cambodia. Varmen er dog relativt tør, så selv et par blege danskere holder heden ud uden de store problemer godt hjulpet på vej at masser af vand på flaske. Netop på grund af varmen starter vi eventyret med afgang fra vores hotel kl. 6 om morgenen. Vi har via på forhånd booket guideservice under hele opholdet og har en utrolig dygtig og velvidende guide, der kan fortælle i timevis om hvert enkelt tempels historie, byggestil osv. Hvis man tidligere har været ”udsat” for engelsk talende guider i Asien, ved man, at det kan være en udfordring at forstå den asiatisk/engelske udtale, men vores guide taler det fineste engelsk med et ordforråde, der overstiger de fleste danskeres.
  Dagens ture tilbagelægges i egen tuk-tuk med ”privatchauffør”. Under vores ophold bliver vi helt forelskede i disse tuk-tuk’er, som er en knallert/mindre motorcykel med en lille overdækket vogn spændt bag på. Disse kører rundt alle vegne både i og udenfor byen, og de er utroligt hyggelige at transportere sig rundt i specielt i de meget varme timer.

Vi starter med at køre 13 km uden for Siem Reap for at starte, hvor det hele begyndte ved Roluos templerne, som er de først byggede af dem alle opført i perioden fra 877-889. Turen ad hovedvejen er en oplevelse i sig selv. På bedste Østasiatiske vis kører de mange motorcykler godt læsset med mænd, kvinder, børn, babier, bedstemødre og alt andet man kan finde plads til på sådan et køretøj, ofte kan der sidde en hel familie på en knallert. Vi skiller os ud med vores lyse hud og får mange hilsner, smil og vink med på vejen.

Disse 3 templer har den for perioden meget typiske byggestil. De kan måske bedst beskrives som bikuber og selve udformningen er utroligt smuk. Efter 2 sekunder på stedet er fasinationen allerede stor, og vi er solgt til stanglakrids. Da vi er meget tidligt ude, har vi det hele for os selv og kan stille og roligt nyde de mange detaljer, der præger templerne. Cambodia er idag et overvejende budhistisk land og vi møder en del munke klædt i de typiske orange klæder. Templerne blev i sin tid bygget til hinduistisk trosretning men blev senere budhistiske. De smukke bygningsværker blev opført af den til enhver tid herskende konge. På den tid var det at være konge synonymt med at være en gud, derfor opførte hver konge så mange templer, han kunne nå i sin regeringsperiode. Når en konge døde, blev et evt. tempel under opbygning aldrig færdiggjort, for en gud kan ikke overtage en anden guds tempel. Hovedparten af templerne i Cambodia blev bygget i perioden fra 877 til ca. år 1200. De første er bygget i mursten, mens de senere opførte er bygget i sandsten.

Efter denne første fantastiske oplevelse kører vi tilbage til hotellet hvor vi tager en lille lur og beder en af de tuk-tuk’er, der holder fast foran hotellet, om at køre os til det gamle marked og den centrale del af Siem Reap hvor der er mange dejlige restauranter og butikker. Her er et slaraffenland af boder, der sælger alt fra lækker frugt, grøntsager, kød og fisk til tasker, silketørklæder og beklædning. Cambodia har en stor silkeproduktion og produkterne kan købes til meget fornuftige priser. Man prutter lystigt om prisen, noget vi heldigvis har prøvet før. Det tager lidt tid at finde ud af mønstret omkring de priser, der bliver opgivet, det svinger nemlig en del fra land til land. Vi erfarer at en fornuftig pris som tommelfingerregel er halvdelen af den pris, der lægges ud med fra den handlendes side. Priserne er meget lave og som princip stopper vi ved en pris, hvor vi føler vi har gjort et godt køb. Vi besøger et meget fattigt land og de 2 kr ekstra vi giver for et tørklæde eller en taske, kan have stor betydning for den handlende.
Angkor Thom

Resten af dagens tempelprogram starter med afhentning kl. 14. Denne eftermiddag besøger vi Angkor Thom som er det tempel, der områdemæssigt er størst. Templet er langt større end de 3 vi så til morgen og er unikt ved at alle søjler har udskårne ansigter, som alle er forskellige, fascinerende smukt. Vi tilbringer flere timer her, bare med at beundre de mange små detaljer og får et uforglemmeligt billede med hjem. Vores guide kan et lille fif. Han lægger sig på jorden og får taget vores billede fra en bestemt vinkel, så det ser ud som om Line står næse ved næse med en statue. Denne første dag i Siem Reap har været uforglemmelig og vi glæder os meget til næste dag.

Aftenen tilbringes i den gamle bydel, hvor vi nyder den nok mest kendte Cambodianske ret Amok. Fisk, kød eller grøntsager tilberedt indpakket i Bananblade – smager fantastisk. Generelt er det cambodianske køkken yderst delikat og meget varieret. Det kan bedst beskrives som en kombination mellem vietnamesisk og thailandsk mad. Vi tyller den ene fantastiske friskpressede juice i os efter den anden. Mango, ananas, passionsfrugt, kumquat, appelsiner osv. Priserne er yderst rimelige. En god middag på en pæn restaurant med for- og hovedret, friskpresset juice, vand eller grøn te, vin eller øl fås for et pænt stykke under 100 kr for os begge.
Amok

Programmet den næste dag starter med afhentning i bil kl. 5. Vi skal se solopgang ved et tempel, og har valgt at prioritere stilheden frem for at se den berømte solopgang over Angkor Wat, som er et tilløbsstykke og derfor er besøgt af et utal af mennesker hver eneste morgen. Vi tager den ca. 15 min. Lange gåtur op på bjerget i skarpt tempo, så vores stakkels guide har svært ved at følge med og får sved på panden. Vi vil sikre os at vi ikke går glip af det unikke øjeblik, hvor solen glider op på himlen.

Og det er en oplevelse. Stor og orange stiger den op og med tempelet Phnom Bakheg i forgrunden, er dette et ganske unikt øjeblik, vi har helt for os selv. Næste stop på turen er Angkor Wat det største af alle templerne og også mest berømte. Her kommer en af fordele ved en privat guide endnu engang til syne. Vores guide ved hvornår man skal besøge de forskellige templer uden at stå i kø med alle de andre turister. Da vi kommer til templet er strømmen af mennesker på vej bort fra templet og vi får oplevelsen af templet sammen med kun ganske få andre mennesker.

Inden vi går ind i templet køber vi hvert et tørklæde, som skal dække knæene, ellers får vi ikke lov til at komme op på den øverste etage. Vi fik hjælp af en af vagterne, som vidst var vant til tourister som ikke kunne finde ud af at binde sådan et tørklæde om livet. Vi får meget sjov ud af det, for vi ligner et par tumper og denne beklædning er ikke særlig stabil, så knæene titter lystigt ud den en gang efter den anden.

Angkor Wat (bygget i 1112-1152) er ikke uden grund så velbesøgt. Det er stort, smukt og meget fascinerende med sin næsten 1 km lange og 3 m høje mur, som omkranser templet. Muren er udsmykket med de flotteste udskæringer i sten som i billeder fortæller en stor del af Cambodias liv, som det blev levet på den tid hvor Angkor Wat blev opført. Vi ser kongens swimmingpool, hans bibiliotker, tårnene hvor akustikken er helt unik og nyder udsigten fra toppen iklædt vores tørklæder. En stor oplevelse som vi ikke kan forstå, vi ikke har sørget for at få tidligere i vores liv.

Efter endnu en siestapause på hotellet midt på dagen, kører vi i vores private bil ca. 35 km uden for Siem Reap. Det er en fin tur gennem små landsbyer med huse på pæle (holder slange og malaria myg lidt i skak). Efter den hyggelige køretur kommer vi til Banteay Srei, et tempel som er meget anderledes i sin stil. Meget langstrakt og med utroligt flotte udskæringer, helt klart turen være. Dette tempel blev opdaget af en fransk videnskabsmand som selv har rejst midler til at restaurer det for. Det er for øvrigt meget kendetegnede at mange af templerne i Siem Reap og omegn er istandsat med midler rejst i mange lande rundt om i verden.
 

Sidste tempel vi besøger under vores Cambodia rejse er Ta Prohm, nok det tempel de fleste vesterlændinge kender bedst, da det er her visse scener af Tomb Raider filmen er optaget. Det er det af templerne, vi har glædet os mest til at se, men selv forventningens glæde står ikke mål med dette ubeskrivelige sted.

Det er uden sidestykke det mest fantastiske vi nogensinde har set. Templet ligger midt i junglen og er stort set aldrig blevet restaureret. Grundet Cambodias varme klima med våde måneder i sommerhalvåret er vækstbetingelserne for bevoksningen rigtig gode, og det fornemmer man uden tvivl under besøget ved dette tempel. Træerne har på det nærmeste erobret Ta Prohm og indgår som en del af templets konstruktion.

Træerne er så store, at rødderne alene er højere end selve templet og de klamrer sig til murværket som lianer. Det er virkelig fantastisk og på turen gennem det temmelig store tempel, bliver vi mere og mere fascinerede. Man har i flere omgange overvejet at fjerne dele af træerne for at kunne gennemføre en restaurering, men har opgivet planerne ved udsigten til at se hele templet styrte sammen, da tæerne og deres rødder mange steder holder bygningerne oppe. Det er med dette unikke syn på nethinden vi tager tilbage til hotellet med et løfte til os selv og Cambodia om, at vi kommet tilbage så snart det overhovedet bliver muligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar