mandag den 7. august 2017

Sjove og brugbare detaljer om Skotland og skotterne

Selv om skotter bor lige derovre på den anden side, så er de en del forskellige fra os. Vi deler derfor her lidt gode råd, som måske kan gøre en tur til Skotland lidt lettere.

Sproget og folket
Vi synes at skotsk er utroligt charmerende. Dog skal man lige i starten spidse ører, for dialekten er en del anderledes end det klassisk britiske både mth. udtale og ord. Specielt er den dialekt man taler i Glasgow til tider svær at forstå.

Skotterne er generelt helt utroligt søde (som irerne), både hjælpsomme, lattermilde og meget imødekommende. Specielt oplevede vi utroligt søde mennesker i Glasgow.

Hoteller
Hoteller og B&B er generelt pæne og lever fint op til den stjernekategori, de ligger under. De fleste værelser vi boede i var pænt store. Personalet på hoteller er dog generelt lidt småsure, hvilket er meget atypisk for skotter generelt, som er helt utroligt søde og hjælpsomme.

Toiletterne
Det virker som om, at der hviler en forbandelse over toiletterne i Skotland. Enten det, eller så kender skotterne en magisk bevægelse, når de skal trække ud. Det vi ihvertfald har oplevet undervejs på vores rejse i Skotland er, at næsten alle toiletterne ikke kan trække ordentligt ud. Det er måske et mærkeligt emne at bringe på banen, men det har virkelig undret os gevaldigt. 
De første to hoteller vi var på klagede vi til receptionen, og sagde toilettet ikke virkede ordentligt. Men efter at have besøgt en stor mængde toiletter, er det gået op for os, at det altså er nærmest en regel her i Skotland. Toiletterne vil bare ikke trække ordenligt ud! 

Skiltning
Skotterne elsker at skilte. Det er som om de ikke kan få nok, og hver gang der er en anledning, så smider de om sig med skilte. Det er virkelig informativt, og gør det ofte let at finde rundt og være forberedt på, hvad der kan ske i trafikken. Fx er der mange "slow"-skilte eller mærkninger på vejen, hvis der er en stejl bakke eller lignende. Men nogle gange bliver det altså også for meget.
På de små veje kan det være svært for to biler at passere hinanden, så hver gang der er et indhak i vejen, laves der en lille plads hvor man kan passere hinanden. Disse kaldes "Passing Places" i Skotland. Og hver gang der er sådan et hak, er der et skilt, hvor der står "Passing Place". Vi oplevede en strækning på ikke mere end 100 meter, hvor der var 5 passing places lige efter hinanden, og hver havde et skilt. Og dette symboliserer ret godt skotternes behov for at skilte. Fx så vi måske 50 gange om dagen skilte, som informerer om at der kunne være arbejds-kørelse i området, og kun 3 gange på vores 4 dages tur, så vi faktisk arbejdsbiler. 
Det sjoveste er dog deres advarsels-skilte om røde egern. De har åbenbart et helt specielt forhold til disse dyr.

Restauranter og spisning
SURPRISE!! Vi har naturligvis et afsnit om maden i Skotland :-)

Skotsk mad
Maden i Skotland er god og traditionel mange steder. Der er dog sket en stor "revolution" de sidste 5 år, så mange restauranter kører den nyere skotske stil, og det er en del steder rigtig vellykket. Det kan specielt anbefales at spise lam og laks, når man besøger landet. Vi fik kun virkelig lækre retter med disse 2 råvarer, som findes i rigelige mængder i Skotland. Desuden har de fleste restauranter kammuslinger på kortet. Her var vi dog ude for en meget kedelig servering på Topolabamba i Glasgow, der var anvendt frosne og meget kedelige kammuslinger.
Det klassiske skotske køkken er relativt svagt i smagen, dvs. der er ikke brugt mange krydderier, typisk kun salt og peber. Det nyskotske køkken har dog noget mere drøn på smagen, så det var typisk den type mad, vi opsøgte.

Brød er ikke noget, man bruger i Skotland eller dvs, det er ikke en naturlig ting at få en kurv med brød på bordet, når man spiser på restaurant. Det er typisk en "ret", man bestiller og betaler for separat. Hvis man er så heldig at få bestilt en ret, hvor det er brød inkluderet, f.eks. en tapastallerken, så bliver der serveret et par enkelte skiver til, og så må man bestille og betale for yderligere brød, hvis der er behov for det. I virkeligheden er det måske helt okay, at der kun serveres så begrænsede mængder af brød. Denne skønne spise som nogle af os på det nærmeste er afhængige af, er nemlig generelt af dårlig kvalitet i Skotland. Vi var ude for at få flere dage gamle brødskiver og tørre croissanter til morgenmad på et 5 stjernet hotel i Edinburgh. Øv, det var både meget skuffende og trist.

skotsk mad
Som i det fleste andre lande er pommes fritter et typis tilbehør på restauranter - og det er jo en rigtig klassiker i Storbritannien. Men AK vi har vidst aldrig fået så mange triste fritter. De er lavet af mos, det er pommes frites nok ofte, men i Skotland virker de meget "mosede", og så friterer man dem ikke sprøde - ØV virkelig meget kedeligt. De bedste fritter fik vi faktisk på en restaurant i Edinburgh lufthavn.

På mellemklasserestauranter og pubs bliver man næsten altid spurgt, om man ønsker sauce til maden og dette uanset, hvad man har bestilt at spise.
Man arbejder med 3 hovedgrupper af sauce: Rød = Ketchup, Brun = HP og Hvid = Mayonnaise.

Service, pris, mængde osv
Vi oplevede, at priserne er relativt ens for de fleste restauranter (Michelin, finere hoteller og BIB gourmand restauranter er dog dyrere og de fleste klassiske Pubs er lidt billigere). Besøger man en god restaurant i mellemklassen koster en forret typisk 6,95 pund, hovedretten ligger mellem 9,95 pund og 14,95 pund, mens desserten stort set alle steder koster 5,95/6,95 pund.

Serviceniveauet er generelt både højt og meget personligt. Ingen sure tjenere (dog enkelte tilfælde,  som vel ikke kan undgås noget sted), super søde og hjælpsomme som skotterne generelt er.

I Skotland spiser man relativt tidligt. Når vi kom til en restaurant omkring kl. 19, var der typisk godt fyldt op. Skotterne tilbringer åbenbart ikke lang tid, når de går ud og spiser. Maden kommer hurtigt, når man har bestilt. Bestiller man flere retter, kommer de lige efter hinanden, så man typisk kan "overstå" en 3 retters middag på under 1 time. Vi prøvede et par steder at gøre opmærksom på, at vi gerne ville have vores retter serveret lidt langsommere, eller vi sørgede for at beholde lidt mad på tallerkenen for at sætte tempoet lidt ned. Begge dele fungerede fint.

Man har god appetit i Skotland, så portionerne er generelt pænt store. Der er dog undtagelser. Vi var på flere restauranter, hvor vi kun bestilte små retter/forretter (da vi ofte ikke kunne spise både forret og hovedret op) og så viste det sig, at den pågældende restaurant serverede temmelig små retter. Cafeer kan ikke umiddelbart anbefales til spisning. De par stykker vi besøgte, serverede meget små retter og de var ganske enkelt ikke spændende, dvs. ret dårlig værdi for pengene. Det er en god ide evt. at spørge, hvor store portioner man serverer på de enkelte restauranter.

Vinkortet er mange steder pænt og skal man drikke vin glasvis, har skotterne et nemt system: Man vælger den drue, man ønsker, f.eks. Merlot, og så er der typisk 3 størrelser glas "til salg" 125, 175 og 250 ml. De gylden dråber måles op, så ingen bliver snydt. Vi oplevede også, at sortimentet af virgin cocktails og non alcoholic drinks er bedre end i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar