tirsdag den 7. august 2012

Venedig 2012

På besøg i en af Europas smukkeste byer, Venedig.


Man skylder sig selv mindst én gang at besøge den romantiske by Venedig inden den synker i havet eller ganske enkelt forfalder. Det første tager forhåbentlig mange år endnu, men den udsatte by bærer præg af de økonomisk hårde tider mange lande i Europa inkl. Italien lider under i øjeblikket. Mange af husene trænger til restaurering.

Den meget maleriske by ligger i det nordøstlige Italien, og er på UNESCOs verdensarvliste.
I Venedig, bevæger man sig igennem de smalle gader, op og ned af broer, langs kanaler og forbi små eller store flotte pladser - man ved aldrig hvor den næste vej fører en hen, eller hvad man vil se når man drejer af det næste hjørne. Under besøget i Venedig ser man ingen biler og alt foregår på byens store floder. Politi-både, DHL-både, Ambulance-både.


Venedig er en af de smukkeste byer vi endnu har besøgt, og langt dejligere end vi på forhånd havde forestillet os. Vores tur startede med direkte fly fra København til Venedigs Marco Polo lufthavn som ligger lige uden for byen. Vi er enige om, at det eneste rigtige, er at ankomme til en by uden biler via vandvejen, så vi har købt billetter til vandbussen hjemmefra via internettet. Man kan også tage alm. bus eller taxa, som kører til hovedbanegården i den nordlige udkant af byen. Vi nåede dog alligevel at blive en smule søsyge af at vendte på den flydende platform, som fungerer som venteværelse for vandbussen. Selve turen går dog fint, og tager omkring 5 kvarter.

Byen har en masse stoppesteder, rundt om byen og langs Canal Grande. Man kan tage en fin tur gennem byen på Canal Grande - men søg for at du tager båden den RIGTIGE vej. Vi tog nemlig båden fra den anden ende af kanalen - en båd som sejlede den forkerte vej, og derfor hele vejen UDEN OM byen, og ikke igennem. Man kan også vælge, at tage en gondol og sejle igennem kanalerne - det er dog meget dyrt og alene til for touristerne. Ikke noget vi gad bruge vores penge på.
Hvis man tager en tur til Venedig, skal man dog regne med at få brugt sine ben godt og grundigt - at gå rundt i Venedigts gader, er den centrale ide med at besøge denne by.
Marcus Pladsen er det centrale sted i Venedig. Der er mange mennesker specielt i løbet af dagen, hvor passagererne fra krydstogtskibene skal besøge Venedig. Vi lærer dog hurtigt, at der forventeligt er typiske steder de alle besøger, og vi finder i løbet af de 4 dages ophold en lang række små åndehuller, hvor vi stort set kun møder de venetianske beboere. Marcus Pladsen er imponerende og flot med Dogepaladset, Marcus kirken og fyldt med duer. Pladsen er omkranset af dyre butikker og restauranter. Vær opmærksom på at kaffen her er mere end ekstrem dyr, specielt hvis den indtages ved at bord på pladsen - så gå hellere et andet sted hen.
Desværre var man på Marcus Pladsen i gang med restaurering da vi var på besøg, så en del af området var skæmmet af stilladser med kæmpe reklamebannere, hvilket absolut ikke pyntede på de gamle bygninger.

Hotel

Meget tæt på Marcus pladsen ligger vores lille hotel. Tilfredsheden var stor, da vi blev vist ind på vores yderst charmerende hotelværelse på Hotel Villa Igea. Et hjørneværelse, med skodder for de 4 vinduer og udsigt ned til et lille torv samt den smukke hvide St. Zaccaria kirke. Hvis man er af den nysgerrige slags, kan man bruge timer på at følge med i livet på det lille torv. Vi var i Venedig lige før påske og dermed i højsæsonen. Pris 700 Euro for 4 overnatninger inkl. en ganske udemærket morgenmad.

Shopping
I Venedig er der mange butikker at besøge, hvis man går efter tøj, er det dog typisk de dyre mærkevarer der sælges.
Det man ser aller mest i Venedig, er deres smukke festivalmasker. Gaderne er fyldt med butikker som sælger disse masker, de er meget farvestrålende og flotte.
Det er meget typisk venetiansk. Nogle butikker har eget værksted, hvor man kan se dette meget specielle håndværk blive udført og få en maske af rigtig god kvalitet med hjem. Man kan tydeligt se forskel på masker af god kvalitet, og de billige versioner.
En anden gennemgående ting i butiksbilledet er glasvarer. Øen Murano, som ligger lige udenfor Venedig, er kendt for sine glaspusterier, og man kan besøge øen via vandbus. Går man efter gode fødevarer, er der et dejligt lille marked (Rialto markedet) på den vestlige side af Rialto broen. Her købte vi bl.a. lækre soltørrede tomater og nød at se på et stort udbud af hvide asparges og de fineste små artiskokker. Som andre steder i Italien byder Venedig på gode olier, lækre skinker og pølser samt delikate oste.

Restauranter
Som altid i Italien, kan man vidst aldrig klage over mangel på god mad. I Venedig kan man specielt få lækker friske fisk og skaldyr, en af nationalretterne er "pasta med Cuttlefish" - altså pasta med blæksprutte inkl. blæk, sugekopper osv. Retten smager som sådan ganske udmærket, men det er måske lidt grænseoverskridende at skulle spise en kulsort ret, som efterlader masser af farve på tallerkenen, tænder, læber og tunge. Sjovt nok at prøve, selv om Marianne, som bestilte retten, dog ikke spiser helt op.

Vores absolutte yndlingsrestaurant lå tæt på vores hotel, Trattoria Alla Rivetta. Her kan ikke bestilles bord, så man skal have tålmodighed til at vente i op til 30-45 min på et ledigt bord. Ventetiden i indgangen ved siden af baren er dog alt andet end kedelig. Så snart vi kommer ind af døren, får vi på husets regning et glas rødvin i hånden. Trækker det ud med at få et bord, kan bartenderen finde på at uddele små stykker grillet fisk, påskeæg eller hvad han nu har at gøre godt med. Stemningen blandt tjenerne er hyggelig, afslappet og meget italiensk. Vi bliver placeret for enden af et bord ved siden af et ægtepar, som har inviteret deres ældre mødre med i byen. Da 2 af tjenerne ”slås om” at få lov til at betjene os, fordi vi er ”så smukke” (utroligt som Marianne pludselig kan forstå både det ene og andet på italiensk), skuler de to ældre damer dog en smule til os 2 danskere. Vi tager det dog fra den positive side og nyder vores lækre friske pasta med krabber samt en skøn tiramisu. Restauranten har lukket mandag.
Ostaria da Simson er en hyggelig meget lille restaurant med god mad, som klart kan anbefaldes. Man skal dog sørge for at have bestilt bord (ostariadasimson@gmail.com)

2 kommentarer:

  1. Fantastisk indlæg, du giver meget gode forslag. Dejlige billeder og gode rejsetips som altid. Venedig er en vidunderlig destination! Meget god artikel!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Reluca :-) Ja Venedig er en pragtfuld by, jeg må bestemt tilbage dertil inden alt for længe.

      Slet