tirsdag den 15. september 2015

Besøg Istanbul og stå med et ben i hver sin verdensdel


Istanbul har for os været en meget stor positiv overraskelse. Byen er smuk, faktisk meget smuk og både meget moderne og samtidig er et besøg her som at blive sat mange år tilbage i tiden.
Byen ligger ved Bosphorusstrædet med Europa på den ene side og Asien på den anden og i stedet for den typiske skyline, som man kender det fra f.eks. byer i USA, så er et blik ind over byen domineret af den ene smukke moske efter den anden. Byen er fyldt med de dejligste små smalle gader med små restauranter og cafeer, hvor man kan få sig en kop tyrkisk te eller stærk tyrkisk kaffe. Noget vi benytter os meget af, når vi bliver trætte i benene af at  gå rundt i byen.

Før turen til Istanbul har vi læst en del om de mange farer og ubehageligheder man kan møde i denne storby, men vi har ikke en eneste uheldig oplevelse. Vi møder kun stor imødekommenhed og venlige mennesker, og så hersker der generelt en ganske god og ironisk tone når man færdes rundt i f.eks basaren.

Transport i Istanbul
Det er let at komme rundt i Istanbul, der er et fint net af både sporvogne og busser. Vi enten går rundt eller tager offentlig traffik, men taxaer er ikke specielt dyre så dette transportmiddel er også en mulighed.

Sightseeing
Det er en oplevelse i sig selv at gå rundt i Istanbul samt at tage de offentlige transportmidler. Der er dejligt langs med vandet både ved havnefronten og udsigten fra de store broer er blot. Disse er typisk tæt besat med fiskende herrer - det er vældig hyggeligt.

Vi besøger det gamle palads en varm dag og er glade for at vi havde godt med vand med. Paladset er OK men sørg endelig for ikke at snyde dig selv for det bedste her, nemlig paladsets harem. Vær opmærksom på at man skal købe en separat billet for at få adgang hertil. Det er der ikke ret mange der havde gjort og det er som at komme ind i en lille oase med smukke klinker overalt og en dejlig kølig temperatur. Vi føler at vi næsten kan se de smukke haremskvinder sidde i de flotte lokaler og det er i denne lille del af paladset vi tilbringer mest tid under besøget.


Besøg i moskeerne
Der er mange  moskeer der giver adgang for offentligheden men vær opmærksom at der også er forskellige regler, fra den ene moske til den anden, for hvordan man skal være påklædt for at få adgang. Der er specielt mange  regler for kvinder. Ingen bukser, kjole til et pænt stykke ned over knæene, ingen bare skuldre, noget om håret osv. Og selv om vi har medbragt tøj så vi kan leve op til selv de strengeste regler ender vi alligevel f.eks. i den blå moske med at skulle hylde os ind i et lagen så stort set hele kroppen er dækket.


Basaren er et slaraffenland for købelystne
Hvis du er glad for at købe ting og sager, så er du kommet til den rette by :-) Selve barsarområdet er enormt stort, og når man går rundt i den overdækkede del, kan man meget meget let  fare vild også selv om man har et kort med. Men skidt med det, folk er super søde og hjælper gerne med at sende en i den rigtige retning igen. Der er en virkelig hyggelig stemning i de mange forretningsgader og i selve basaren. Det er typisk mænd der er sælgere i forretningerne, og de hygger sig med de at drikke te af klassiske små teglas,vi har næsten lyst til at sidde med og få en sludder. Husk at der skal pruttes om priserne, men hvor niveauet skal ligge er svært at vide. Vi oplever ikke et generelt mønster vi sætte prisen efter. Prut løs indtil de handlende springer fra, så ved du typisk, at det rette prisniveau er nået.


Vores absolutte yndlingssted er krydderibasaren. Her dufter fantastisk og de mange små butikker har virkelig lækre varer. Alt du kan drømme om - tee, kaffe, krydderier, tørrede frugter, nødder, kager, tyrkisk slik osv. Bed om at få vakuumpakket dine krydderier og køb ikke ind de billigste steder, der er hygiejnen ikke altid i orden og det kan give ubehagelige overraskelser når du kommer hjem. Vi købte ind i butik nr. 51 og har været meget glade for vores indkøb også efter vi er kommet hjem.


Praktisk information:
  • Vi fløj med direkte fly København-Istanbul med Turkish Airlines. Vi oplevede en fin service med fuld forplejning på turen hvor både mad og drikkevarer var gratis. Prisen afhænger meget af tid på året og ugedag. Vi betalte 2.100 kr pr. person for en returbillet
  • Vi boede på hotel Sub Karakoy. Det kan varmt anbefales. Det er et mindre hotel med personlig betjening og rigtig gode værelser. Hotellet ligger meget centralt og få minutters gang til sporvognen. Der er en minaret skråt overfor hotellet - der kaldes til bøn bl.a. kl. 4.30, vi var dog ikke stort generet af dette.
  • Man kan ikke betale ved påstigning i sporvogne og busser. En del kiosker sælger kort med x antal ture på (alt efter hvor meget man betaler), kortet fyldes op når det er løbet tørt. Man kan også købe poletter og betale med disse.
  • Tyrkiet har deres egen møntfod - Tyrkiske lirer. Man kan betale med kreditkort på de fleste restauranter og også i de større boder i basaren.
  • Prisniveauet i Istanbul er betydeligt lavere end i Danmark, specielt de gode restauranter giver virkelig god værdi for pengene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar