mandag den 26. oktober 2015

Norge: Kirkenes

En tur til Norge – som at træde ind i det smukkeste maleri

Vi elsker at rejse, og tager gerne langt væk for et få en oplevelse ud over det sædvanlige, hvilket altid trækker når vi skal planlægge den næste ferie. Samtidig er vi enige om, at det ganske enkelt bare er for dårligt, at vi endnu ikke har været ”rigtig” på besøg hos vores naboer i Sverige og Norge ud over et par smutture til hovedstæderne.  Det må vi råde bod på og der planlægges en 2 ugers sommerferie i det smukke Norge.  De norske fjorde er uden tvivl første prioritet, men da vi ingen bil har og gerne vil se mere end blot fjordene, planlægger vi en tur som indbefatter det nordlige Norge, Oslo, Sognefjorden samt Bergen.

Et besøg i slædehundenes paradis nord for polarcirklen
Turen starter højt mod nord langt forbi polarcirklen, der oppe hvor solen aldrig går ned når det er sommer og omvendt aldrig står op 2 af årets vintermåneder. For øvrigt har man i området et hyggeligt ritual når solen atter ser frem efter vinteren, dette fejres med fest både i skolerne og privat. Vi flyver over Oslo og lander i Kirkenes, som ligger næsten på toppen af Norge og meget tæt på grænsen til Rusland. Denne lille by har knap 4000 indbyggere og var tidligere udskibningshavn for jernmalm udvundet tæt ved byen.  Selve byen er ganske hyggelig og slet ikke så kold, som man kunne forestille sig. Golfstrømmen svinger nemlig lige forbi og det betyder bl.a. at havnen altid er isfri - sjovt at tænke på når man er så langt nordpå.
Vi er lidt spændte på hvordan vi vil klare de mange lyse timer, men hotellerne er typisk forsynet med tætte mørklægningsgardiner og det er en rigtig god ide at prøve at komme i seng, som vi ellers ville have gjort hjemme i Danmark, også selv om det virker lidt sjovt, når det er ”højlys dag” udenfor. Men det virker fint for os, og vi får sovet ganske pænt der inde i mørket bag gardinerne.
Vi har 2 ting på programmet de par dage vi besøger byen. Vi skal se rensdyr og så skal vi besøge en slædehundekennel.
Byen har et fint grænselands museum som bestemt er et besøg værd. Her kan man også møde rensdyret med de sjove ”fødder”. De har klove med masser af pels på og det gør at de bare virker så super søde og måske er en smule svære at tage alvorligt.

Turen til hundekennelen har vi booket hjemmefra og vi bliver hentet af ejeren Trine, som kører os til sit hjem som ligger klods op ad grænsen til Rusland.  Birk Husky http://birkhusky.no/ har ca 50 slædehunde som alle står bundet i en lang kæde til hvert sit lille hundehus. Ingen tvivl om at disse hunde har det godt og bliver klappet og aet, så med hensyn til imødekommenhed har de som sådan ikke ret meget tilfælles med de glubske slædehunde, vi tidligere har stiftet bekendtskab med i Grønland. 
Kirkenes slædehund

Vi tager turen rundt blandt hundene, som næsten ikke kan være i deres egen krop af glæde over, at de får besøg. ”Tag mig tag mig” siger deres lysende blå øjne og logrende haler og vi går rundt og klapper så mange vi kan nå.    Turen rundt blandt hundene afsluttes med, at vi får lov til holde og klappe 2 små hvalpe som er under 10 uger gamle, de er bare SÅ skønne. Kennelen har for øvrigt også 2 kæmpe store bjørnehunde. Disse hunde er ganske imponerende og de kan faktisk holde områdets bjørne væk, hvis de skulle komme for tæt på. Mens vi har besøgt hundene har Trine lavet en lækker frokost til os, som vi nyder i hendes store flotte Teepee. Det er forøvrigt det bedste måltid vi får i det nordlige Norge, ja næsten det bedste på hele vores tur. En tur til Norge er fantastisk, men man rejser bestemt ikke dertil for madens skyld.
Det kræver lidt overvindelse i starten, for en slædehund er pænt stor og de hilser ved at hoppe op ad en og hægte sig fast, som om de vil have en svingom. Et godt råd er derfor at tage tøj på, der gerne må vaskes bagefter, det er helt sikkert nødvendigt.
Trine kører os retur til Kirkenes og giver sig undervejs god tid til at stoppe ved et lille museum, hvor vi ser en spændende film om bjørnehunde. Yderligere et stop på turen gør, at vi kan vende hjem til hotellet med hånden fuld af de sjældne og smagfulde multebær. 

Vi har overvejet om vi skal tage turen retur på luksusklasse og sejle ned langs kysten fra Kirkenes til Bergen med Hurtigruten, men et blik på prislisten gør, at vi pænt stiger på flyet og tager retur til Oslo.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar