mandag den 3. oktober 2016

Gode tips til rejser i Peru

Vi har nu besøgt det smukke og fascinerende Peru 2 gange og bliver for hver gang lidt klogere på kulturen og de specielle ting, der gør et besøg i landet fantastisk men også til tider temmelig besværligt. Vi har sammensat en lille liste med rejsetips, som kan være en god hjælp, når du besøger Peru (og formodentlig også andre dele af Sydamerika) for første gang.

Dokumentation
 • Det er ikke nødvendigt med visum, når du rejser ind i Peru. Vær dog meget OBS på at passe godt på den lille slip, du får udleveret ved indrejsen. Den skal du bruge under hele opholdet i Peru, og den skal afleveres ved afrejse fra Peru. Slippen dokumenterer, at du er turist, og det betyder bl.a., at du undgår den ekstra skat, der bliver pålagt overnatninger på hotel.

 • Medbring altid dit pas så snart du går uden for døren. Man skal fremvise pas rigtig mange steder. Et par eksempler. Check-in på hotel, ved køb af bus/tog billet, ved leje af bil, når du viser din billet ved indgangen til Machu Picchu osv. Vi fandt dog hurtigt ud af at medbringe en kopi af vores pas, og det gik også uden problemer. 
 • Medbring kopi af alle aftaler, kontrakter og i det hele taget alle papirer du modtager ved bestillinger af en hvilken som helst art. Peruvianerne vil gerne se dokumentation på alt og selv om man så skulle tro, at de har godt styr på tingene, så er dette absolut ikke tilfældet. Vær derfor selv 100% klar over, hvad du har bestilt og medbring som ovenfor nævnt dokumentation på dine aftaler. Til tider har man opfattelsen af, at de mange papirer man skal udfylde, blot er for papirernes skyld, for du vil med stor sandsynlighed skulle udfylde de samme papirer op til flere gange, samt gentage hvad du har bestilt og checke op på, at du også modtager din ydelse.
 • Det er en god ide at bo på hotel frem for Airbnb. Peru er ganske enkelt et meget anderledes land, så det er rart at have mulighed for at få hjælp. Vi fandt f.eks. pludselig ud af, at halvdelen af vores togrejse fra Machu Picchu til Cuzco var aflyst og havde ikke fået yderligere informationer omkring eventuelle alternative rejsemuligheder. Den dag var det dejligt at kunne bede receptionen på hotellet hjælpe os.
 •  Sørg for at have adgang til din mail og checke den undervejs, såfremt du har bestilt transport, hotel eller arrangementer hjemmefra. Der sker ofte ændringer i et land som Peru, og du vil typisk få besked over mail. F.eks. fik vi besked om vores aflyste togrejse pr. email og undgik derved at stå med forskrækkelsen ved check-in på toget. 


      Transport
 • Fly, tog og bus i Peru. Det er en god ide at bestille indenrigsflybilletter i rigtig god tid. Mekanikken med priserne er de samme som for øvrige flybilletter. Jo tidligere du bestiller, desto billigere er rejsen. Der er flere selskaber, der udbyder flyrejser indenrigs i Peru, men flere af disse bør man holde sig fra af sikkerhedsmæssige grunde. LAN er ifølge en bekendt, som er pilot, trygt at rejse med og det er også dette selskab de fleste peruvianske forretningsfolk vælger at flyve med. Bliv ikke frustreret over, at peruvianske statsborgere får langt lavere priser end turisterne, sådan er reglerne bare, selv om det ikke giver nogen fornuftig mening, man skulle tro, at det at fremme turismen ville være en prioritet.
 • Tog er en relativ dyr måde at rejse på, dog billigere end fly men noget dyrere end bus. Så prioritér evt. hvilke ture, du helst vil køre med tog. Hvis du skal til Machu Picchu er tog den eneste mulighed og turen er betagende smuk, så det anbefales at tage hele turen fra Cuzco til Aguas Calientes. Tag Vistadrome klassen med store vinduer i taget, de få ekstra penge er givet godt ud.
 • Der er mange gode busruter i Peru bl.a. kan turen fra Cuzco til Puno (Lake Titikaka) varmt anbefales. Også her bør man købe billet til de store og velrenomerede selskaber, disse har sikkerheden og ikke mindst komforten på plads. Vi jublede af glæde, da vi stod på bussen fra Cuzco til Puno og fandt ud af, at den lange tur på 8 timer skulle tilbagelægges i business class sæder med masser af plads og mulighed for næsten at ligge ned. Vi bestilte vores billetter her http://www.cuscopunobus.com, men vi kunne se at hovedparten af de busser der kører turen generelt ser fine ud.
 • Vær opmærksom på at komme til busstationen i god tid. Man skal betale en ekstra afgift til bussen, og den kan kun købes i afganghallen, og køen kan være lang

 • Leje af bil  - aldrig nogen sinde vil vi anbefale selv at køre i Peru. Trafikken er hektisk og synes helt uden regler, specielt i Lima er det helt galt. Skulle du alligevel vove dig ud på tur som egen chauffør så være opmærksom på, at der kan være rift om bilerne specielt i højsæsonen i Den Hellige Dal, så det kan være en god ide at bestille hjemmefra. Det meget lave prisniveau taget i betragtning, så er det relativt dyrt at leje bil i Peru. 
 • Sikkerhed som passager i biler og taxa. Seler er typisk ikke noget man bruger meget i Peru. Hvis du gerne vil køre sikkert rundt spændt fast med seler f.eks. på guidede ture, så skal det klart pointeres, når du indgår aftalen med guiden, biludlejningsfirmaet eller rejsebureauet. Desuden skal det kræves, at selerne også virker, vi oplevede en del gange at blive hentet af guider i biler uden seler på bagsædet samt det var også ganske normalt, at der var seler, men at de bare ikke kunne lukkes.
 • Hvis du kører i taxa så brug biler med lysende taxastilte på toppen og se efter kvaliteten på bilerne. De meget billige taxaer er gamle lig, som du ikke ønsker at sidde i, hvis I kører galt.
Folket

 • Peruvianerne er helt utroligt venlige og imødekommende, uden at være anmassende. Og så taler de meget, og det er ikke blot meget men VIRKELIG meget. Det kan tage 2 personer, der ikke kender hinanden i forvejen, 5-10 min at forklare vejen til banken, som ligger om det næste hjørne og udcheckning fra hotellet kan tage laaaaaaaang tid, hvis der er mange peruvianere i køen foran dig. Alt skal checkes og diskuteres.
 • Der er en tradition for at gentage tingene igen og igen. F.eks. så gentog vores peruvianske rejseledsager på en af vores guidede ture alt det, som guiden lige havde sagt, og forrentningsmøder tager dobbelt så lang tid som i Danmark.
 • Nu skulle man så tro at den megen tid, der bruges på at tale også betyder, at der er afklaring på tingene, men nej det er så absolut ikke tilfældet. Der er faktisk sjældent helt styr på arrangementer , man har bestilt eller deltager i. Så det er en stor gåde, hvad de egentlig taler om i timevis, og hvad de mange dokumenter bliver brugt til.
 • Som besøgende i landet er det ganske enkelt blot om at væbne sig med tålmodighed, tage det stille og roligt og sørge for at spørge ind til alle detaljer, så man er sikker på at tingene kører, som man gerne vil have det.
 • At komme til tiden er ikke noget man bruger i Peru, så vær i god tid, hvis du f.eks. skal transporteres til lufthavnen eller har et arrangement. Vi oplevede meget ofte at guider kom op til 30 min. for sent.
 • Kun en lille del af befolkningen taler engelsk, selv på hotellerne møder man ofte personale med meget sparsomme engelskkundskaber. Det er en kæmpe fordel, hvis man kan blot en smule spansk. Vi havde øvet det mest basale via Duolingo, og det at kunne forstå blot en smule og svare igen på helt basale ting reddede os i flere svære situationer.
 • Check altid din regning grundigt, når du spiser på restaurant. Visse steder har de en dårlig vane med at skrive ekstra ting på, specielt hvis de opdager, at du ikke kan tale spansk. Tro endelig ikke at dette er noget, der sker på de billige spisesteder. Vi fik en regning på en af Limas dyrere restauranter, hvor vi blev afkrævet 50 kr. for ”knive”. Så vidt vi har fået fortalt, så er netop knive, på spansk ”cuchillo”, typisk noget der finder vej til regningen.
 • Det er muligt at betale med kreditkort forbavsende mange steder, men når du kommer ud i de små byer er kontanter det eneste gangbare betalingsmiddel. Medbring også altid nogle soles i mønter, f.eks. giver de fleste toiletter kun adgang mod betaling.
     Markeder
 • Shopping på markeder. At shoppe på et marked i Peru er stort set, som at gå på marked i Afrika, Tyrkiet, Asien og alle de andre dejlige steder, hvor man kan køber spændende ting til billige penge. Hovedreglerne er: Man prutter om prisen og skal ikke tro på hvad der bliver lovet :)
 • På de Peruvianske markeder har de som alle andre steder generelt en masse bras, men også rigtig gode ting som er værd at købe med hjem. Først og fremmest strikkede og vævede varer af alpakauld. Kvaliteten er typisk nogenlunde OK, men det giver sig selv, at en sweater til 75 kr. ikke er lavet af 100% dyrt alpakauld. Der er med stor sandsynlighed noget alpaka i produkterne, men der vil være meget akryl tilsat. Man ser de samme varer på markeder i Lima, Cuzco, Arequipa, Puno osv. Dette skyldes at de handlende køber ind hos de samme store producenter. Hvis du ønsker noget unikt, skal du besøge små værksteder, som designer deres egne ting, her vil både pris og kvalitet være langt højere, ift. det du køber på markederne. En anden mulighed er mærkevarebutikkerne f.eks. Kuna som laver utroligt flotte ting af meget høj kvalitet og tilsvarende høje priser.
 • Indtjeningen på markederne er ikke stor (ca. 15%), så du vil hurtigt mærke, når smertegrænsen er nået, når du prutter om prisen. Så vil den handlende ikke være med mere, og man skal ikke presse prisen yderligere.
Vejret
 • Peru er beliggende lige under ækvator og har derfor omvendt årstid i forhold til Danmark. Vi har besøgt Peru både i sommer- og vintertid. Om sommeren dvs. vores vintermåneder er der temmelig varmt, specielt i Lima og i de lavere beliggende byer. Her kan temperaturen komme et godt stykke op over 30 grader. I bjergene er der køligere men fortsat ret varmt i forhold til danske temperaturer. På vores seneste besøg var vi i Peru i deres vintertid. Temperaturen i Lima var ganske behagelig omkring 20 grader. Vejret i bjergene var typisk ca. 20 grader om dagen men til gengæld meget koldt om natten. Da det også blæste flere af de dage, vi var i Andesbjergene, kom aften- og nattetemperaturen ned på få minusgrader. Dette kom lidt bag på os, så vi måtte ud og købe halstørklæder, flere sweatre og varme jakker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar