lørdag den 25. juli 2015

Peru har ALT - del 1: Lima

– Historie, kyst, storby, snefyldte bjerge, alpacaer, skønne mennesker og det lækreste mad

Jeg har altid været fascineret af Peru og den historie der knytter sig til landet. Jeg skrev i folkeskolen projekt med selvvalgt emne og ja, det handlede som man nok kan regne ud om inkaerne J. Så det er med store forventninger, at jeg mange år efter nemlig i februar 2015 endelig får mulighed for at besøge landet på min første tur til Sydamerika.

Trafikken
Vi er blevet advaret om Limas meget hektiske atmosfære, vilde trafik og meget beskidte luft. Vild trafik er på det nærmeste en underdrivelse – den er total vanvittig. I guidebøgerne anbefaler man turister ikke selv at køre bil i Lima og det ville da også være det rene selvmord. Hvis jeg skulle gøre forsøget tror jeg ikke bilen ville rokke sig ud af stedet, har ikke det vilde ”nu kaster jeg mig bare ud i det gen” - folk kører bare og håber på at modparten holder tilbage. Bilisterne bruger flittigt hornet, også når de holder i en kø, hvor et dyt er fuldstændig nytteløst. Mirakuløst oplevede vi ingen ulykker ud over ét vi selv var involveret i (dog uden personlig skade), men det var i det mere fredelig Cuzco, så en eller anden form for orden må der trods alt være i vanviddet, selv om det er svært at gennemskue for udenforstående som os.


Byens miljø
Lima er verdens 2. tørreste hovedstad (Cairo er den mest tørre), og selv om vi besøger byen i regntiden oplever vi kun 1 enkelt lille regnbyge på de sammenlagt 8 dage, vi er i byen. Det giver således et meget tørt klima, men det gør til gengæld de 30 grader mindre ubehagelige end man f.eks oplever det i Østen, hvor luftfugtigheden er meget høj. Bagsiden af medaljen er en meget tørt udseende by. Bjergene ligner jordbunker og mangler helt den skønhed vi normalt forbinder med bjerge. Perus hovedstad er en pænt stor by med 8,5 mio indbyggere, og den er temmelig forurenet hvilket dog ikke giver så stort et ubehag, som vi har ventet. Vi bor under vores ophold i Miraflores som er den mere mondæne, og mere sikre del af byen. Her er forbavsende mange grønne pletter i form af små parker, vejtræer og blomster. Husene i denne del af byen vil med danske øjne ikke betegnes som pæne, men den meget specielle placering på en høj skrænt, som går direkte ud til Stillehavet giver stedet en vis charme.  Vi føler os ganske trygge i Miraflores, går på gaderne også om aftenen uden at føle os truede eller ubehagelige tilpas. Der er en del områder i Lima, man ikke bør besøge hverken dag eller aften og det er en god ide at respektere eventuelle advarsler, da Lima klassifiseres som en farlig by at færdes i.
Placeringen ud til Stillehavet giver mulighed for at bade, men det er ikke alle steder langs kysten stranden er lige egnet til badning. Desuden skal man finde en vej ned fra skrænten, hvilket kan være behæftet med fare, da man de fleste steder skal krydse en mangesporet vej med heftig trafik. Den ene af os trodsede dog strabadserne og tog en daglig morgendukkert i de meget kraftige bølger med en markant understrøm.


Oplev historien
Hvis man er interesseret i historie ligger der mange spændende områder i byen, og det kan klart anbefales at tage en tur til Centro Historico eller Huaca Pucllana som er en flot velbevaret ruin/by med en spændende historie om ”Limaerne” fra tiden længe før Inkaerne levede i Peru. Der er guide inkluderet i entreen og turen tager en lille time. Husk solhat hvis du kommer her på en solrig dag. Vil tilråder ikke at spise i restauranten selv om den anbefales i det fleste guidebøger. Servicen er dårlig, maden meget dyr og vi blev begge syge af vores frokost.


Shopping
Har du et godt shoppinggen så er et besøg på et af de mange markeder i Peru et absolut must. Her er masser af skønne ting med meget rimelige priser. Tøj og øvrige textiler strikket og vævet af alpaca kan du få alle steder og man skal styre sig for ikke at købe det hele. Alpacaen tilhører kamelfamilien og minder om en lama – den spytter også som lamen. Den har en lang tyk uld i stil med et fårs, som bliver barberet af 2 gange om året. Ulden kartes og spindes til det lækreste garn. Alpacaulden er blød som pasmina/casmere og kradser slet ikke. Desuden er alpacauld den varmeste form for uld man kan få så en god sweater, poncho eller tørklæde lavet af alpaca er ideelt for os danskere i det kolde nord.  En 100% alpaca sweater er rimelig i pris hvis du prutter godt om prisen, men alpacauld er langt dyrere end fåreuld så hvis du går efter et stykke tøj i god kvalitet fås den trods alt ikke for en slik. Og ja man prutter godt om prisen, dog primært på markederne.


Praktisk information
  • Det er ikke muligt at flyve direkte til Peru fra København. Man kan vælge en mellemlanding i typisk Amsterdam, Barcelona, Madrig eller New York. Uanset hvilken rute man vælger er det en temmelig lang tur. Vi rejste over New York hvilke vi ikke anbefaler. Turen bliver ekstra land da man skal skifte lufthavn i selve New York hvilket lægger 3-4 timer ekstra oven i rejsen. New York har som ikke EU lange strikse regler for hvad man må bringe ind i landet så der var en del ting vi måtte undlade at købe med hjem.
  • Der kræves ikke visum til Peru for turistophold af kortere varighed. Sørg dog alt for at checke up på udenrigsministeriets hjemmeside, hvad der gælder på et tidspunkt du skal afsted. Før ankomst til Peru skal man udfylde indrejsepapirer. Pas på den slip du får udleveret ved indrejsen den skal afleveres når du forlader landet og det kan give store problemer hvis den er blevet væk. 
  • Efter anbefaling fra Rejseklinikken i Ordrup fik vi vaccinationer mod en række sygdomme herunder Hebatitis A og B samt gul feber. Vi mødte ingen myg, men visse egne af landet har både malaria og Dengue feber så rådfør dig med en rejseklinik inden afrejse. Ophold i de højliggende egne af landet kan give ubehag (højdesyge) de lokale apoteker har midler i håndkøb som kan dæmpe symptomerne. Tal evt med din læge om du bør medbringe antibiotika til en evt. madeinfektion. I bjergegnene tygger befolkningen coca blade og der er typisk cocate tilgængelig på alle hoteller i de større byer. 
  • Hovedparten af de pæne restauranter i Peru vasker grøntsagerne i renset vand og producerer isterninger af rent drikkevand. Hvis man vil være på den sikre side, skal man holde sig fra alle rå grøntsager og al frugt som ikke kan skrælles. Vi spiste pænt af det hele men brugte vores sunde fornuft ved valg af restauranter. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar