lørdag den 1. juni 2019

Smukke autentiske Bologna

Vi besøger Bologna en forlænget weekend i starten af maj og førstehåndindtrykket er en hektisk og travl, men ikke mindst smuk og hyggelig by, hvor man får lov til at tage del i det "almindelige" italiensk liv for et par dage.
Vi har købt billet til lufthavnsbussen hjemmefra, så vi går direkte "ombord" og tager turen gennem det travle Bologna til hovedbanegården i den nordlige del af byens centrum. Her er som i en stor myretue, og hele byen er i det hele taget meget travl på dette tidspunkt sidst på eftermiddagen. Vi trækker kufferterne gennem byen til den lejede lejlighed, som ligger midt i det hyggelige og travle universitetsområde. Bologna har forøvrigt kælenavnet "Den lærte" som henviser til at byen huser Europas ældste universitet. Hele det store området med det ene fakultet efter det andet oser af atmosfære og de mange unge mennesker som sidder overalt på cafeer, på fortove, trapper og hvor man nu kan slå sig ned, viser tydeligt at det er fredag eftermiddag og weekenden er startet.

Vi finder hurtigt indgangsdøren til vores lejlighed Residenza Pellacani og efter en MEGET LANGSOM tur med kuffertene i den lille elevator bliver vi mødt af værten som er en skøn ældre italiensk herre med et ganske godt engelskforråd.

Vi er begejstrede over lejligheden, den er stor, lys, pinligt ren, med 2 badeværelser, gode senge og med den smukkeste udsigt til en smuk have og det ene af de 2 skæve tårne. Det viser sig at naboen i baghaven er musikkonservatoriet og hver formiddag har vi den udsøgte fornøjelse at lytte med når der øves operaskaler og de kommende koncertpianister spiller sig igennem stor værker som vi desværre ikke kender navnene på men det er meget italiensk på den absolut gode måde.

 
Den glemte by
Bologna må være en en Italiens glemte byer, dette bekræfter vores vært også, "alle tager til Rom, Firenze og Milano" siger han, "næsten ingen turister kommer her". Det mærker vi også tydeligt når vi går rundt i byen og spiser på restauranter. Her er virkelig meget få turister og dette til trods for at Giro de Italia starter fra byen den weekend vi er her.

På vores første lille tur rundt om vores lejlighed kommer vi forbi de 2 skæve tårne, som står klemt inde på en mindre piazza. Og de er altså sindsygt skæve og må næsten gøre det skæve tårn i Pisa kamp til stregen om at have den største hældning. Vi har bestilt indgangsbilletter til toppen af tårnet hjemmefra, men ender faktisk med aldrig at bruge dem. Der står i guiden, at det er en smal stejl trappe med næsten 500 trins man skal op ad og den ene af os har det ret skidt med trange rum så vi beslutter alene at nyde symbolerne på 2 familiers kamp om at bygge det højeste tårn fra landjorden.

Centrum af Bologna er den store Pizza Magiore. Vi ser den dog først rigtig den sidste dag lige inden vi skal retur til Danmark, over weekenden er den plastret til med Giro de Italia stande, men da den bliver ryddet igen kan vi se at den er smuk og den er et godt pejlemærke, når man går rundt i de små gader.
Området øst og syd for pladsen er rigtig hyggeligt med små smalle gader fyldt med butikker, mange af dem med de lækreste madvarer og udsøgte delikatesser samt hyggelige restauranter, svært at vælge hvor man skal spise hvis man ikke har sine anbefalinger med på forhånd. De restauranter vi spiser på er nøje udvalgt hjemmefra, men det er opfattelsen, at det er svært at finde turistfælder eller dårlige restauranter her i byen, dette hænger nok også sammen med, at man ikke snyder en italiener og dem er der jo som sagt overvejende langt flest af i Bologna. Og man spiser virkelig godt her og tilmed til fornuftige priser som ligger en del under hvad man betaler i f.eks. Rom og Firenze. Se mere om de restauranter vi besøgte her på bloggen.

Smukke kirker

Der er rigtig mange kirker i Bologna. De er store, virkelig store og ligger nærmest dør og dør. Man kan let bruge en hel dag eller 2 med bare gå ind i hver eneste kirke man kommer forbi. De er forbavsende forskellige  lige fra de meget udsmykkede og dekadente til den fine lille nedtonede San Giacomo Maggiore med smukke malede friser til den kæmpestore San Petronio Basilika som skulle være endt med at blive større en Peters Kirken i Rom men byggeriet blev sat på stop for at prioritere uddannelse og universitet i stedet. Vi besøgte også den specielle Basilica de San Stefano som har 7 kirker i den samme bygning, den var vi ret fascinerede af, den er klart et besøg værd.
Katedralkirken Cattedrale di San Pietro havde vi nær overset. Imponerende at man kan kile en så kæmpe stor kirke ind blandt andre bygninger så man nærmest kommer til at gå forbi den. Det er en meget smuk katedral, kæmpe stor og da vi besøgte den var vi så heldige at havne midt i mandagens formiddagsmesse med 3 præster ved alteret.
 
Ingen af os er på nogen måde troende, men det er en skøn oplevelse at besøge kirker på rejser i udlandet. I lande med en stor troende befolkning (i Italien katolsk) får man en oplevelse af at blive taget tilbage i historien samtidig med at rigtig mange mennesker har deres daglige gang her og derfor også giver et indblik i dagligdagen. Det er også et dejligt lille pusterum at træde ind i en kirke ofte kommer man direkte ind fra en travl gade eller plads og der er så dejlig ro i en kirke. Hovedparten af kirkerne i Bologna har gratis adgang så det er også en billig fornøjelse af tage en "Kirketur"

Tør i regnvejr
Bologna er helt sin egen på mange måder men mest unikt er nok de overdækkede fortove. Byen har  40 km fortorve som er forsynes med de smukkeste buer og søjler. Det er ret praktisk, under vores besøg regnede med massivt den ene dag men vi kunne gå stort set tørskoede rundt blot med hjælp af en parapyl når vi skulle over gaderne hvor der ikke var overdækket. Samtidig er buerne virkelig flotte, næsten alle forsynet med malerier og udskæringer, faktisk en attraktion i sig selv.

Vi havde kun 2 hele dage i Bologna, men vi kommer helt bestemt igen inden længe og så kan man jo kombinere turen med én lille tur til Firenze, det tager kun 1 1/2 time, men husk endelig ikke at springe skønne Bologna over på en ture til Pisa eller Firenze.







Besøgt forår 2019

Ingen kommentarer:

Send en kommentar