tirsdag den 17. juni 2014

Mulu National Park, Borneo

Mulu  - grotternes ukronede kongeEfter en afslappende dag i Kuching med shopping og tur ved floden pakker vi kufferterne og begiver os nord/øst på til Gunung Mulu National Park. Dette isolerede og meget store regnskovsområde kan udelukkende nås primært med fly og efter en meget smuk flyvetur med udsigt til regnskoven og de chokoladefarvede floder det meste af vejen, lander den lille propelflyver på en airstrip i udkanten af nationalparken. Selve landingen er en stor oplevelse i sig selv, flyet lande midt mellem de flotteste bjerge beklædt med regnskov.


Udenfor den lille lufthavnsbygning læsser vi vores store kufferter op på ladet af en lille truck og kører til nationalparkens hovedkontor, hvor vi har reserveret overnatning de næste 3 nætter. Personalet er utroligt søde og efter at have bekræftet de ture, vi har bestilt på forhånd, sætter vi baggagen i vores bungalow, som viser sig at tilbyde luksus midt i regnskoven med eget bad, toilet, air condition og veranda.

Mulu er specielt kendt for sit store antal grotter, som man alene kan få adgang til i selskab med en af parkens guider. Vi har booket ture til alle de grotter, vi kan besøge, uden at skulle have bjergbestigerudstyret frem dvs. de såkaldte show caves. Hvis man er til det lidt vildere, er der også et enkelte par adventure caves, hvor man ikke behøver erfaring. Ellers skal man til de fleste adventure grotter, have bevis på, at man er god nok til at kunne komme igennem dem. Der er her noget for en hver smag.

Abraham Lincoln

Hvad der er godt at have med, når man besøger showcaves:

  • Godt med vand.
  • Lidt snack til at spise, alt efter hvor lange turene er og hvad tid på dagen.
  • En ordentlig lommelygte, ellers kan det være ligegyldigt.
  • Lange bukser hvis man er en smule sart, ellers er shorts også fine.
  • Ordentlig sko, ingen sandaler eller klip-klapper!
  • En løs trøje, man kommer virkelig til at svede.

Mulu National Park borneo rejseDen første tur starter en time efter, vi er ankommet til parken. Vi begiver os afsted sammen med en gruppe på ca. 20 personer og en lokal guide på en times gåtur gennem regnskoven til Langs Cave. Grotten har mange utroligt flotte drypsten. Turen i selve grotten foregår på gangbroer bygget af træ og med små lamper, som gør det trygt at begive sig rundt og samtidig sætter fokus på de mange flotte formationer skabt af de millioner år gamle drypsten.


Næste grotte på samme tur er Deers Cave. Grotten er 2 km dyb, 174 m høj og er med sine imponerende dimensioner verdens største grotterum åbent for offentligt besøg. Lyset som falder ind gennem åbningen i grotten er helt fantastisk, og det skaber de flotteste billeder og skygger. Det estimeres, at der bor mellem 2 og 3 millioner flagermus i loftet af grotten.
En stor del af disser flyver ud gennem grottens åbning, når mørket falder på og vi venter i næsten 1½ time udenfor Deers Cave for at opleve dette fænomen.
Men vi tager skuffede turen gennem skoven i mørket tilbage til vores bungalow, uden at have set mere end et par mindre flokke flagermus forlade deres hule i toppen af grotten, langt fra hvor vi sidder. De ligner lidt fugleflotte, som man kan se i Danmark, det specielle er at de bevæger sig i en lang hale som en slange. Det har uden tvivl været vores egne forventninger om, at se sværme af flagermus flyve ud, stort set det sted vi sidder, som gør at vi ikke er helt tilfredse med det, vi så. Ikke ventetiden værd.

I løbet af vores 3 dages ophold i Mulu nationalpark besøger vi 8 grotter.  Fantastisk flotte, meget forskellige og alle uden tvivl et besøg værd! Anbefales klart at man tager sig tid og besøger alle.

Mulu National Park borneo rejse

Blandt favoritterne er Clear Water Cave, som er gennemskåret af en brusende flod. Turen i grotten foregår i flere niveauer, så man både har udsigten fra bunden af grotten og senere får overblik over hele rummet fra gangbroen under loftet af grotten. Langang Cave er en unik oplevelse, da grotten ikke er oplyst men alene besigtiges ved lyset af vores egne lommelygter. Hvert hjørne af grotten er en spændende oplevelse. En stor del af grotten har lavt loft, samtidig med den er meget dyb, hvilket giver en fantastisk og helt anden oplevelse. Der flyver mange svaler, og vi kan se lige ned i deres bittesmå reder, hvor de sødeste mini fugleunger venter på mad. Da denne grotte er den mest ”eventyrlige”, er vi rigtig glade for, at det tilfældigvis passer sådan i vores program, at vi besøger denne grotte til sidst.Adgangen til mange af grotterne foregår med langbåd. Man sidder helt nede i niveau med vandoverfladen, og kan se regnskoven falde ud over floden. Virkelig smukt, og man føler man er midt i det hele. Kaptajnerne kender floden som deres egne bukselommer og styrer behændigt uden om klippestykker og sten, som stikker op af vandet utallige steder. Man må dog en gang imellem sidde fast, og der er derfor altid en ekstra mand med forrest i båden med en lang pind, som skubber en fri.

Et andet højdepunkt under vores besøg er en flere timers sejltur ned ad den smalle lavvandede flod i en lejet langbåd med lokal guide (som ikke var guide, men en kaptajnen som sagde lidt). Vi besøger en lille landsby, køber tasker flettet af palmeblade og tager en vadetur i en lille biflod. Flodens bund er dog meget mudret og en stor træstamme gør, at man ikke kan gå særlig langt. Men det er utrolig smukt og man kan klart svømme sig en tur, hvis man har lyst.


Mulu er ikke et område med mange dyr - der er masse dyrelyde, fra frøer, fugle og chikader. Men dyr ser man egentlig ikke meget af, så det er ikke det man skal besøge Mulu for.
Det er også muligt at tage på Night Walk, ud og se på dyr om natten. Vi så ikke selv rigtig nogle dyr (en lille fugl og insekter), så det kan ikke rigtig anbefales.


På gåtur i trætoppene
Under 10% af livet i regnskoven foregår i skovbunden, så en ”gåtur” i trætoppene er en unik mulighed  for at opleve det rige plante- og dyreliv fra en anden vinkel. Mulu har en af asiens længste og flotteste ”canopy walks” og trods højdeskræk hos os begge , beslutter vi at tage denne oplevelse med.

Mulu National Park borneo rejse

Turen er 480 m lang og foregår på hængebroer bundet fra trætop til trætop. Broerne er ret smalle og gynger pænt, når man går på dem, så det er med rystende ben og hjertet oppe i halsen, vi begiver os ud på den første bro. Line vænner sig hurtigt til at gå rundt over regnskoven og tager lystigt billeder, mens jeg aldrig bliver helt tryg ved turen og er en smule lettet, da turen slutter efter en time. Men det har været en unik og speciel oplevelse, og vi fortryder ikke et sekund, at vi kastede os ud i det.Mulu National Park er sjældent på Borneo turisternes turplan. Området besøges af ca. 12.000 personer om året og for at kunne forblive et bæredygtigt område med en fortsat udforskning og kortlægning af nye grotter, estimeres der at skulle ca. 20.000 mennesker gennem området om året. Turen til Mulu var, blandt alle de fantastiske steder vi besøgte, uden sammenligning den største oplevelse. En tur hertil med ophold i området ved hovedkvarteret kan ikke anbefales nok.


Links:
Ture: Grotter
Ture: Regnskoven
Forskellige måder at ankomme til Mulu
Om vejret

Ingen kommentarer:

Send en kommentar